Met jouw fietshelm naar school

Wetenschappelijke studies bevestigen het steeds opnieuw. Het dragen van een fietshelm verlaagt op drastische wijze het risico op hoofdletsel tijdens en na een ongeluk met de fiets. Gelukkig zien steeds meer fietsers dit in en schaffen een fietshelm aan –niet alleen tijdens het sporten, maar ook voor het dagelijks leven.

Kinderen nemen vaak met veel enthousiasme deel aan het verkeer. Maar hun motoriek (bewegingen) is nog lang niet zo fijn als die van ons. Het wiebelen en crossen op de fiets is een leerproces van het brein. Door veelvuldig te oefenen met kinderen stimuleer je de ontwikkeling.

Bovendien is het voor de kinderen een voorbereiding: 'ik ga naar school en neem mee...?' Net zo gewoon als leren lezen en schrijven leert een kind dat dit erbij hoort als ze op de fiets naar school gaan. Uiteindelijk zal dit samen met de verkeerslessen zich vertalen in sociaal verkeersgedrag.

Helmpjes zijn ook belangrijk voor kinderen die in een fietsstoeltje zitten. Ook in die situatie is het van belang dat een fietshelm goed moet passen op het hoofd. Want niet alle hoofden en haardracht zijn hetzelfde. Een goed advies is nimmer weg!

Vanaf groep 3

Vanaf groep drie kunnen kinderen deelnemen aan Helm op, Fluo Top. We hebben bewust gekozen voor de onderbouw. Mocht de school daarentegen een andere groep voorrang willen geven, dan zullen we dit natuurlijk moeten bespreken om onder andere de didactiek aan te passen. Op elke niveau (en op elke leeftijd) communiceren is belangrijk.

 

Kinderen kiezen zelf hun helm

Een zelf gekozen helm wordt veel eerder opgezet. Het kind motiveert zichzelf door andere na te doen. Daardoor stimuleert het ook zijn omgeving om ook een helm te dragen als ze van en naar school gaan. Dit zijn stappen in de zelfontwikkeling.

Door het maken van dergelijke keuzes leert het kind spelenderwijs het nemen van verantwoording. In deze leeftijd nog vooral voor zichzelf. Rekening houden met de ander vormt zich op latere leeftijd. Daarom is permanente verkeerseducatie en een doorlopende leerlijn van groot belang om structuur te houden. 

In onze webwinkel staan een groot aantal voordelige helmpjes die een groep kinderen zelf hebben gekozen.


Hoe zichtbaar zijn de kinderen?  

Een auto nadert jou met dimlicht:

  • met donkere kleding ben je pas zichbaar op slechts 20 meter afstand;
  • met normale kleding ben je pas zichtbaar op slechts 50 meter afstand;
  • met reflecterende kleding word je al op 150 meter afstand gezien.

   bron: crow

 Achtergrondinformatie

medisch contactCROW