• Schoolroute Cams

   

  De SchoolRoute: ervaar je eigen omgeving

  SchoolRoute is een verkeersproject voor het basis en voorgezet onderwijs. De leerlingen filmen hun route en zetten hun gevaarlijke en onduidelijke verkeerssituaties in beeld en geluid. Ze filmen hun route van school naar huis of naar afgesproken plekken. De school en de docenten spelen een actieve rol bij de samenstelling van dit project. Uiteraard worden de ouders en verzorgers betrokken. Zo hebben wij een onderdeel ontwikkeld voor een ouderavond dat in de meeste gevallen met enthousiasme wordt ontvangen. Hierdoor wordt het project breed gedragen en krijgt het kind eergevoel van zijn werk.

  De kern van de SchoolRoute is dat de leerlingen inzicht krijgen in hun eigen handelen. Door in het verkeer gebruik te maken van middelen en methodieken die ze uitdagend vinden, krijgen ze eerder zelfinzicht. Natuurlijk helpt de groep hierbij. Een goed resultaat bereik je alleen door ze fysiek op pad te sturen en daarna door te vragen in de klas. Wij gebruiken een op spel gebaseerd programma. Dit prikkelt de leerlingen een aantal vragen te beantwoorden waarop wij doorvragen. Met specifieke software concretiseren we voor de leerlingen de lesstof en geven structuur aan de les. Echter de (multimedia) die wij gebruiken zijn slechts hulpmiddelen. De deskundigheid staat bij ons voor de klas.

   

  SchoolRoute 2.0: weten wat er speelt

  Producten worden continue verbeterd. Zo hebben wij de SchoolRoute aangepast aan de schoolomgeving. Wij corrigeren de leerlingen expliciet op hun verkeersgedrag als dit ongewenst is: zo kunnen er situaties overgedaan worden. Voorbeeld: we het fietsgedrag op bijvoorbeeld de F35 (de fietssnelweg) dynamisch onder de aandacht. Want op zo'n fietssnelweg hoort iedereen zich te gedragen. Daarom hebben we een specifiek lesonderdeel rond het gebruik van de F35 ontwikkeld dat jongeren in ieder geval begrijpen. Dit maken we vor iedere schoolsituatie. Hiermee zijn we in maart 2017 als eerste begonnen. Wij gebruiken de onderzoeksresultaten uit onze eigen metingen en combineren die met de gegevens van bijvoorbeeld het CROW of de politie.

  Gegevens bieden een voorsprong

  Vooral in het praktijkonderdeel maken wij samen met de school een plan hoe wij die specifieke klas of leerling kunnen sturen om ongewenst verkeersgedrag te minimaliseren. In het theorieonderdeel richten wij ons méér op gedragscorrectie. De groepdynamiek die daardoor ontstaat biedt ons de kans om door te vragen. Zo hebben wij inmiddels wij van zeker 1300 leerlingen gegevens over het gebruik van de smartphone in het verkeer. Ook hebben de aandacht- en concentratieboog gemeten onder ongeveer 270 leerlingen in onze media-koepel. Hiermee gaan wij natuurlijk door!

  Wij instrueren de leerlingen hoe de actioncam op de fiets gemonteerd moet worden. Dat doen we met de leerlingen die gaan filmen buiten bij hun fiets.

   

   

   

  De korte FietsOK! als extra module. Een korte fietskeuring leert scholieren dat ze hun fiets up-to-date moeten houden. Een of meerdere studenten techniek begeleiden de scholieren hierbij. In het najaar ligt het accent op de zichtbaarheid.

  Hierbij werken wij samen met een leer/werkbedrijf of een school voor praktijkonderwijs. Uiteraard begeleiden wij deze groep bij het onderdeel fietstechniek. Traffic Education is gecertificeerd als leerbedrijf.

   

  Maak je eigen film

  De scholieren mogen hun eigen filpjes monteren als daar mogelijkheden toe zijn. Met het resultaat kunnen ze vette verlichting winnen. Met de school overleggen wij de mogelijkheden.

  In onze tweede les discussiëren wij met de scholieren over hun film, hun route en wat in hun beleving belangrijk is in het verkeer: wat zijn ze tegen gekomen en wat ze willen veranderen in hun school route. De gegevens worden beschikbaargesteld aan de school en de gemeente.

   

  Schoolroute voor het speciaal onderwijs

  De schoolroute kan voor het speciaal onderwijs anders gegeven worden. Hierbij letten wij méér op gedrag en leerproblemen. De interactie met de school is daardoor intensiever. Onder 'modules' op deze site staan diverse onderdelen die we extra aanbieden als aanvulling op onze projecten. Ook hier bouwen we de les samen met de docent, om zo het effect van de les zichtbaarder te maken.

   

  Hoe lang duurt het?

  De lesduur kan per school verschillen. Natuurlijk hebben wij een vuistregel: twee lesuren achter elkaar. lukt dat niet, dan zoeken we naar een andere weg.
   
  Wat gebruiken we?
   
   
   
   
   
  De SchoolRoute blijft actueel. Dagblad Tubantia, 2 september 2017.

    

   Onze certificeringen:

   

   Het project is gecertificeerd door het ROVON en wordt zonder kosten voor de school aangeboden.