• Van 8 naar 1 met FietsOK!
   
  Van 8 naar 1

  Na het CITO oefenen voor het voortgezet onderwijs

  Wanneer de leerling volgend schooljaar naar het voortgezet onderwijs gaat is dat natuurlijk een spannende periode. De meesten gaan per fiets en fietsen natuurlijk de nieuwe route zelfstandig. Na de CITO-toets staat er nog het een en ander op het programma. Natuurlijk maakt verkeer daar onderdeel van uit.

  De SchoolRoute naar het voortgezet onderwijs is nieuw en veelal een stuk langer. Vaak met verkeerssituaties die ze op weg naar de basisschool nog niet zijn tegengekomen. Het enige manier om meer ervaring en zelfvertrouwen bij de leerling te krijgen is het bespreken en oefenen van de fietsroute. 

  Ongevallen

  Helaas leren de cijfers ons dat jaarlijks zo’n 75 kinderen tot en met 14 jaar overlijden na een verkeersongeval en er 2.500 ernstig gewond raken. Van de verkeersslachtoffers is één op de drie onderweg van of naar school.

  Er is een piek duidelijke in het aantal ongevallen onder leerlingen in de eerste maanden dat zij naar het voortgezet onderwijs gaan!

  Dit is natuurlijk géén reden om dit nieuwe avontuur uit de weg te gaan en de kinderen met de auto naar school te brengen. Door het halen en brengen rem je de weg naar zelfstandigheid dat juist in het voortgezet onderwijs in alle disciplines belangrijk is. Deze voorbereiding moet al plaats vinden op de basisschool.

  Van 8 naar 1 met FietsOK!

  Wanneer  het kind volgend jaar met de fiets naar school gaat kunt je samen of in een groep de route gaan oefenen. Kijk hierbij ook samen naar de verschillende routes: de kortste route is niet altijd ook de veiligste route. Bekijk ook wat de beste manier is om de zware boeken te vervoeren: op de bagagedrager (voor of achter) onder snelbinders of in een stevige rugzak, een schoudertas.

  Met assistentie van de school en de ouders kunnen wij het oefenen met de leerlingen organiserenden. Uiteraard geven wij advies over de fiets die voor het voortgezet onderwijs aangeschaft wordt. Vaak wordt de keuze nog te veel bepaald door de look van de fiets.  

  Oefenen met groep 8

  In elke groep zitten wel klasgenoten die naar dezelfde school gaan. Het is dan verstandig om alvast gezamenlijk de fietsroute te oefenen.  Doordat een ouder of verzorger een keer meefiets, krijgt het kind het gevoel met eigen verantwoordelijkheid op weg te mogen. De ouders krijgen een beeld hoe hun kinderen fietsen en kunnen daardoor verantwoording en vertrouwen overdragen.

  Voorafgaand aan het route fietsen controleren wij de fiets op een aantal belangrijke punten. Het geeft een veilig gevoel voor de leerlingen en de ouders als het kind op een veilige fiets deelneemt aan het verkeer. Een stukje zichtbaarheid is daarbij van belang. Dit is niet alleen de verlichting of de reflectie maar ook de kleding. Wij controleren niet alleen de fiets, maar bieden ook zeer voordelig reflecterende kleding en zelf een fietshelm aan. Kijk daarvoor bij onze winkel

  1. We assisteren de school om met groep 8 de nieuwe routes samen met de kinderen te filmen.
  2. We presenteren deze filmjes in een verkeersles en op een ouderavond (het filmmateriaal is daarna beschikbaar voor de ouders en verzorgers)
  3. We controleren de fiets en geven technisch advies. Tevens hebben we fluoriserende kleding tegen lage prijzen.

  Samen met je groep

  De meeste scholieren maken via de social media afspraken om gezamenlijk naar school te fietsen. In deze leeftijdscategorie heeft het ‘bij de groep’ horen soms de overhand op het ‘verstandig handelen’.  Daarom is het belangrijk te gezamenlijk te bespreken wat je beter wel of niet kunt doen. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen beslissingen. En in de pubertijd gaat dit met vallen en opstaan.

  Daarom behandelen we ook het gebruik van het mobieltje en met name de social media in de klas. We laten aan de hand van een spel zien hoe concentratie werkt en waarom concentratie belangrijk is voor jou en de ander in het verkeer. 

  Want laten we eerlijk zijn: op deze leeftijd weten ze best wat wel of niet kan... Alleen alles wat stiekem en niet mag is juist DE uitdaging. 

  Wil je meer informatie over het project van 8 naar 1 met FietsOK! Contact us! met de knop hieronder.

   

     

  Traffic Education begeleid regelmatig stagiaires. Ook voor de Maatschappelijke Stage (MaS) en studenten techniek of mobiliteit hebben wij zinvolle stageopdrachten.