• FietsOK! hoofdpagina

  15 jaar ervaring achter FietsOK!

  Fietsok! is een uitgebreide fietscontrole met een verkeersles in de klas.

  Vooral jonge fietsers zijn slecht zichtbaar en gebruiken de openbare weg vaak als speelplaats om te oefenen. Oefenen mag. Oefenen moet. In de puberteit krijgen andere zaken in het leven voorrang. Daarom heeft een verkeersles alleen zin als deze in de geest van het kind wordt gegeven. Elk project begint met een les in de klas: van het primair onderwijs tot het VWO. Tevens maken wij programma's voor het sbo en het vso.   

   

  Het voortgezet onderwijs

  FietsOK! van Traffic Education help deze groep jongeren op hun eigen manier inzicht te krijgen in hun verkeersgedrag. Daarom geven wij onze lessen op een wijze die bij hun leeftijd past. Maar dat doen wij niet alleen. De docent (techniek) een leerwerkbdrijf, een ROC of de eigen leerlingen kunnen deeluitmaken van ons op school. Tenslotte begeven wij ons in het onderwijs en staat het 'leren' centraal.

  In het voorbereidingsgesprek vragen wij naar de wensen van de school en transformeren deze naar een project.  

  Ons project omvat een theorieonderdeel en een complete fietskeuring onder begeleiding van een ervaren fietsenmaker die ook de e-bikes kent. Dat is belangrijk, omdat we samen met de jongeren werken aan inzicht. In het najaar implementeren we de module verlichtingsactie en werken we aan aan de zichtbaarheid. (Buiten de donkere maanden ook mogelijk.)

  FietsOK! zorgt dat alle scholieren op een veilige fiets met werkende verlichting naar huis gaan. Uiteraard staat het repareren van de verlichting op de voorgrond als daar de tijd voor wordt gegeven. Het inzichtelijk maken van techniek en het overdragen van kennis is bij FietsOK! een speerpunt.
   
  De zichtbaarheid: zien en gezien worden, het fietsgedrag en de technische staat van de fiets verdient een integrale aanpak om ongevallen in de leeftijdscategorie van 6 tot 16 jaar te voorkomen. 
   
   
  Het primair onderwijs
  Wij zijn 15 jaar geleden begonnen in het primair onderwijs en het sbo. Daar ligt nog steeds ons hart.
   
  FietsOK! bestaat uit één lesuur onderverdeeld in twee onderdelen:
   
  1. verkeersles in de klas 
  2. fietskeuring op het schoolplein. (Hiervoor hebben wij kaarten, stickers, gereedschap en verlichtingssetjes.)
   
  Wij kunnen de lessen verzorgen van groep 1 tot groep 8. Waarbij de onderbouw natuurlijk een apart programma kent. 
   
  Op de basisschool gebruiken we andere educatieve materialen in een andere opzet. In de klas verbreden of verdiepen wij onderdelen die vaak onderbelicht worden in de methode die worden gebruikt. Omdat wij die methodes kennen, maken we elk jaar voor elke klas een nieuwe les. Zo zal een vervolggroep altijd te maken krijgen met een nieuw thema. We maken uiteraard een verschil in de didiactiek tussen alle groepen en natuurlijk het type onderwijs.
   
  Met het onderdeel JeZelf krijgen de kinderen een eigen opdracht in de klas. Dit is prima voor de groepen 7 en 8. Rond groep 5 kunnen de leerlingen een alternatief onderdeel volgen dat we vorig jaar hebben ontwikkeld.  
   
  FietsOK! voor het basisonderwijs is het uit te breiden met een fietsparcours. Hier wordt voornamelijk de motoriek getraind. Een niet te onderschatten onderdeel om veilig door het drukke verkeer te fietsen. Daarbij is het ontwikkelen van zelfvertrouwen en fietsvaardigheid erg belangrijk.   

  Traffic Education heeft ook de korte FietsOK! Deze is er voor het basis en het voortgezet onderwijs om toe te voegen aan een bestaand project. Dat hoeft niet een project van ons te zijn. Neem een schoolkamp, een activiteit over techniek of het praktisch verkeersexamen dat meestal in april plaats vindt. Uiteraard werken wij samen met verkeersouders of een (verkeers)werkgroep of een oudercommissie. 

    

   Verder oefenen in het basisonderwijs? Traffic Education vindt een doorlopende leerlijn van goot belang! Vraag ons naar de mogelijkheden en stuur ons een e-mail.
   

   

   

        

   Poster A4 FietsModus downloaden? Klik op het plaatje hieronder.

   
   
   

   
   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
   Enkele voorbeelden uit onze praktijk.
   
  Traffic Education begeleid regelmatig stagiaires. Ook voor de Maatschappelijke Stage (MaS), studenten techniek of mobiliteit hebben wij mogelijkheden. Stuur ons een e-mail...